Na
zajęciach w szkole przez 3 lata uczniowie zdobywają
wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, jak też są
kształceni w zakresie teoretycznym z przedmiotów
zawodowych w trzech blokach tematycznych: technicznym,
ekonomicznym i produkcji cukierniczej. Przez cały okres
nauki zdobywają doświadczenie w wybranych ciastkarniach
- cukierniach rzemieślniczych.
Przedmioty zawodowe:
•
technika w produkcji cukierniczej,
•
technologie produkcji cukierniczej,
•
przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej.
Uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z
produkcją wyrobów cukierniczych. Zajęcia
praktyczne trwają 3 lata i kończą się egzaminem
zawodowym.
Nauka w szkole trwa 3 lata, a po jej zakończeniu
uczniowie mogą kontynuować naukę w liceum dla
dorosłych i kończącym się egzaminem dojrzałości.
Uzyskane świadectwo maturalne stwarza
możliwość ubiegania się o przyjęcie na wyzsze uczelnie
wszystkich kierunków, np.: akademie rolnicze,
uniwersytety, wyższe uczelnie państwowe oraz ich filie.
Po zakończeniu nauki w szkole i na praktyce uczeń będzie
umiał:
•
prawidłowo przygotować surowce, maszyny i urządzenia do
procesu produkcji,
•
obsłużyć każde stanowisko w cukierni - ciastkarni,
•
posługiwać się schematami technologicznymi i recepturami
wyrobów cukierniczych i ciastkarskich,
•
odpowiednio przygotować wyroby do sprzedazy.
Posiadając takie umiejętności uczniowie mogą podjąć
pracę we wszystkich cukierniach,
ciastkarniach lub piekarniach. Mogą również próbować
uruchomić własną działalność produkcyjną. |