Kucharz małej gastronomii zdobywa kwalifikacje do:
•
przygotowywania potraw i napojów w małych punktach
gastronomicznych, stosując odpowiednie narzędzia,
maszyny i urządzenia
•
oceniania i dobierania surowców i półproduktów, w
oparciu o normy i receptury gastronomiczne
• obliczania wartości energetycznej potraw, dbając o ich
estetyczne wykończenie
Absolwenci szkoły mogą znaleźć zatrudnienie w:
•
barach szybkiej obsługi
• punktach małej gastronomii
• szpitalach
• szkołach
• przedszkolach
• internatach
• stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy
• restauracjach
• kawiarniach
• hotelowych zakładach gastronomicznych
• przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów
i półproduktów spożywczych
Zdobyte kwalifikacje
w zawodzie kucharz mogą być podwyższane poprzez
kontynuację nauki w szkole średniej. |