Na
zajęciach w szkole przez 3 lata uczniowie zdobywają
wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących.
Są kształceni w zakresie teoretycznym z
przedmiotów zawodowych w trzech blokach tematycznych:
technicznym, ekonomicznym I produkcji piekarskiej. Przez
cały okres nauki zdobywają doświadczenie w wybranych
piekarniach rzemieślniczych.
Przedmioty zawodowe:
•
produkcja piekarska,
• wyposażenie techniczne piekarni,
• przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej..
Uczeń zdobywa i
kształci umiejętności związane z produkcją pieczywa.
Nauka w szkole trwa
3 lata, a po jej zakończeniu uczniowie mogą kontynuować
naukę w liceum dla
dorosłych i kończącym się egzaminem dojrzałości.
Uzyskane świadectwo maturalne stwarza
możliwość ubiegania się o przyjęcie na wyższe uczelnie
wszystkich kierunków, np.: akademie rolnicze,
uniwersytety, wyższe uczelnie państwowe oraz ich filie.
Po zakończeniu nauki w szkole i na praktyce uczeń będzie
umiał:
•
prawidłowo przygotować surowce, maszyny i urządzenia do
procesu produkcji,
• obsłużyć każde stanowisko w piekarni branżowej,
• prawidłowo wyrobić ciasto na wszelkiego rodzaju
pieczywo,
• odpowiednio przygotować pieczywo do sprzedaży.
Posiadając takie
umiejętności uczniowie mogą podjąć pracę we wszystkich
piekarniach lub ciastkarniach. Mogą również próbować
uruchomić własną działalność produkcyjną. |