środa, 15 grudnia 2010 22:04 |
Zawód: Wędliniarz
Praca w tym zawodzie wymaga posiadania aktualnych badań lekarskich oraz stałego podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Rzeźnik dokonuje obróbki poubojowej tusz, rozbioru na elementy zasadnicze, dzieli surowiec do produkcji wędlin, przygotowuje i przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie głównie z mięsa wieprzowego, wołowego według określonych mormami receptur, przy użyciu maszyn i urządzeń. Przykładowe podstawowe zadania dla wędliniarza to:
Umiejętności po ukończeniu szkoły:
- przeprowadzenie wykrwawienia zwierzęcia oraz zbiórki krwi spożywczej i technicznej,
- zdejmowanie i oczyszczanie skór ręcznie lub maszynowo za pomocą skórowaczki,
- przeprowadzanie klasyfikacji tusz, półtusz i ćwoerćtusz,
- przekazywanie do wychłodzenia mięsa, tłuszczy i ośrodków,
- rozbiór i wykrawanie na mięsa drobne półtusz wieprzowych i ćwierćtusz wołowych oraz uzyskiwanie elementów na wędzonki,
- peklowanie mięs drobnych, a także nastrzykiwanie elementów na wędzonki,
- przygotowanie mięs drobnych do produkcji przez rozdrabnianie na wilkach,
- kutrowanie masy wiążącej do wędlin,
- sporządzanie farszów do produkcji wędlin i wędlin podrobowych,
- nadziewanie osłonek i formowanie batonów zgodnie z wymaganiami norm,
- obróbka termiczna produktów (wędzenie, parzennie, studzenie)
|