Wędliniarz
środa, 15 grudnia 2010 22:04

Zawód: Wędliniarz

Praca w tym zawodzie wymaga posiadania aktualnych badań lekarskich oraz stałego podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Rzeźnik dokonuje obróbki poubojowej tusz, rozbioru na elementy zasadnicze, dzieli surowiec do produkcji wędlin, przygotowuje i przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie głównie z mięsa wieprzowego, wołowego według określonych mormami receptur, przy użyciu maszyn i urządzeń.
Przykładowe podstawowe zadania dla wędliniarza to:

Umiejętności po ukończeniu szkoły:

  •   przeprowadzenie wykrwawienia zwierzęcia oraz zbiórki krwi spożywczej i technicznej,
  •   zdejmowanie i oczyszczanie skór ręcznie lub maszynowo za pomocą skórowaczki,
  •   przeprowadzanie klasyfikacji tusz, półtusz i ćwoerćtusz,
  •   przekazywanie do wychłodzenia mięsa, tłuszczy i ośrodków,
  •   rozbiór i wykrawanie na mięsa drobne półtusz wieprzowych i ćwierćtusz wołowych oraz uzyskiwanie elementów na wędzonki,
  •   peklowanie mięs drobnych, a także nastrzykiwanie elementów na wędzonki,
  •   przygotowanie mięs drobnych do produkcji przez rozdrabnianie na wilkach,
  •   kutrowanie masy wiążącej do wędlin,
  •   sporządzanie farszów do produkcji wędlin i wędlin podrobowych,
  •   nadziewanie osłonek i formowanie batonów zgodnie z wymaganiami norm,
  •   obróbka termiczna produktów (wędzenie, parzennie, studzenie)