Kucharz
czwartek, 25 listopada 2010 13:37

Zawód: Kucharz

Kucharz małej gastronomii zdobywa kwalifikacje do:

  • przygotowywania potraw i napojów w małych punktach gastronomicznych, stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia
  • oceniania i dobierania surowców i półproduktów, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne
  • obliczania wartości energetycznej potraw, dbając o ich estetyczne wykończenie

Okres nauki: 2 lata

 Absolwenci szkoły mogą znaleźć zatrudnienie w:

  • barach szybkiej obsługi
  • punktach małej gastronomii
  • szpitalach
  • szkołach
  • przedszkolach
  • internatach
  • stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy
  • restauracjach
  • kawiarniach
  • hotelowych zakładach gastronomicznych
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych

 Zdobyte kwalifikacje w zawodzie kucharz mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkole średniej.