czwartek, 25 listopada 2010 13:37 |
Zawód: Kucharz
Kucharz małej gastronomii zdobywa kwalifikacje do:
- przygotowywania potraw i napojów w małych punktach gastronomicznych, stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia
- oceniania i dobierania surowców i półproduktów, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne
- obliczania wartości energetycznej potraw, dbając o ich estetyczne wykończenie
Okres nauki: 2 lata
Absolwenci szkoły mogą znaleźć zatrudnienie w:
- barach szybkiej obsługi
- punktach małej gastronomii
- szpitalach
- szkołach
- przedszkolach
- internatach
- stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy
- restauracjach
- kawiarniach
- hotelowych zakładach gastronomicznych
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie kucharz mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkole średniej.
|