Cukiernik
czwartek, 25 listopada 2010 13:41

Zawód: Cukiernik

Na zajęciach w szkole przez 3 lata uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, jak też są kształceni w zakresie teoretycznym z przedmiotów zawodowych w trzech blokach tematycznych: technicznym, ekonomicznym i produkcji cukierniczej. Przez cały okres nauki zdobywają doświadczenie w wybranych ciastkarniach - cukierniach rzemieślniczych.

Okres nauki: 3 lata

Przedmioty zawodowe:

  • technika w produkcji cukierniczej,
  • technologie produkcji cukierniczej,
  • przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej.

   Zajęcia praktyczne odbywają się dwa razy w tygodniu w ciastkarniach - cukierniach po 6 godz. dziennie. Uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z produkcją wyrobów cukierniczych. Zajęcia praktyczne trwają 3 lata i kończą się egzaminem zawodowym.
   Nauka w szkole trwa 3 lata, a po jej zakończeniu uczniowie mogą kontynuować naukę w liceum dla dorosłych i kończącym się egzaminem dojrzałości. Uzyskane świadectwo maturalne stwarza możliwość ubiegania się o przyjęcie na wyższe uczelnie wszystkich kierunków, np.: akademie rolnicze, uniwersytety, wyższe uczelnie państwowe oraz ich filie.

Po zakończeniu nauki w szkole i na praktyce uczeń będzie umiał:

  • prawidłowo przygotować surowce, maszyny i urządzenia do procesu produkcji,
  • obsłużyć każde stanowisko w cukierni - ciastkarni ,
  • posługiwać się schematami technologicznymi i recepturami wyrobów cukierniczych i ciastkarskich,
  • odpowiednio przygotować wyroby do sprzedaży.

   Posiadając takie umiejętności uczniowie mogą podjąć pracę we wszystkich cukierniach, ciastkarniach lub piekarniach. Mogą również próbować uruchomić własną działalność produkcyjną.