Piekarz
czwartek, 25 listopada 2010 13:40

Zawód: Piekarz

Na zajęciach w szkole przez 3 lata uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, jak też są kształceni w zakresie teoretycznym z przedmiotów zawodowych w trzech blokach tematycznych: technicznym, ekonomicznym i produkcji piekarskiej. Przez cały okres nauki zdobywają doświadczenie w wybranych piekarniach rzemieślniczych.

Okres nauki: 3 lata

Przedmioty zawodowe:

  • produkcja piekarska,
  • wyposażenie techniczne piekarni,
  • przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej.,

   Zajęcia praktyczne odbywają się dwa razy w tygodniu w piekarniach po 6 godz. dziennie. Uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z produkcją pieczywa. Zajęcia praktyczne trwają 3 lata i kończą się egzaminem zawodowym.
   Nauka w szkole trwa 3 lata, a po jej zakończeniu uczniowie mogą kontynuować naukę w liceum dla dorosłych i kończącym się egzaminem dojrzałości. Uzyskane świadectwo maturalne stwarza możliwość ubiegania się o przyjęcie na wyższe uczelnie wszystkich kierunków, np.: akademie rolnicze, uniwersytety, wyższe uczelnie państwowe oraz ich filie.

Po zakończeniu nauki w szkole i na praktyce uczeń będzie umiał:

  • prawidłowo przygotować surowce, maszyny i urządzenia do procesu produkcji,
  • obsłużyć każde stanowisko w piekarni branżowej,
  • prawidłowo wyrobić ciasto na wszelkiego rodzaju pieczywo,
  • odpowiednio przygotować pieczywo do sprzedaży.

   Posiadając takie umiejętności uczniowie mogą podjąć pracę we wszystkich piekarniach lub ciastkarniach. Mogą również próbować uruchomić własną działalność produkcyjną.